Osnovna navodila za izvedbo opazovanja

Pred izvedbo vsakega opazovanja se je potrebno na opazovanje temeljito pripraviti, nato pa svoj opazovalni termin dodati v skupni koledar, sledi izvedba opazovanja in obdelava podatkov.

OPOZORILO: Na računalniku Vega ne nameščamo nobene programske opreme ali spreminjanje sistemskih nastavitev brez predhodnega dovoljenja skrbnika.

1. Priprava na opazovanje

Na opazovanje se temeljito pripravite. Svoje opazovanje lahko planirate v različni programih (npr. SkyChart / Cartes du Ciel) lahko pa tudi obiščete spletno stran telescopius.com/telescope-simulator (za prijavo uporabi u: gochileteleskop@gmail.com p: GoOpazovanje).
Pred opazovanjem preveri trenutne vremenske razmere in napovedi! Na računalniku Vega je stalno aktualna slika vsenebne kamere in dnevna slika kamere, ki gleda teleskop.

2. Rezervacija opazovalnega časa

 1. preveri časovna konverzijo Čile / Ljubljana / UT
 2. preveri kdaj se začne in konča astronomska noč (Astronomical Twilight).
 3. opazovalni termin dodaš v koledar (potrebuješ svoj Google račun!). Skrbniku pošlji svoj gMail, da te najprej doda na seznam!
 4. V naslov vnosa vpiši: Ime Priimek – naslov/tema/objekt opazovanja

3. Prijava na nadzorni računalnik Vega

Na nadzorni računalnik se prijavite s pomočjo brezplačnega klienta AnyDesk, ki si ga morate namestiti na svoj računalnik. ID za prijavo in geslo dobite pri skrbniku. Dostop do računalnika Vega je možen tudi preko mobilne aplikacije AnyDesk, postopek za prijavo je enak. Upravljanje teleskopa preko mobilne aplikacije AnyDesk ni nabolj prijazno zaradi majhnega zaslona!

4. Vklop teleskopa in kamer

Naprave bo v večini primerov pripravil skrbnik sistema. Ker uporabljamo dva teleskopa je od tega tudi pogojen vklop naprav. Pomembno je, da so vklopljene naprava teleskopa, katerega bomo uporabljali. Vklopimo torej naprave, ki vsebujejo oznako GoT1 ali GoT2. Tudi, če vklopimo vse naprave ni nič narobe! Bolje vse, kot eno premalo 🙂

5. Zagon snemanja

Ker uporabljamo dva različna teleskopa, moramo pred vsakim zagonom snemanja preveriti in po potrebi nastaviti nastavitve. Več o teleskopih je zapisano tukaj.

GoT1

Zagon snemanja s teleskop GoT1 (400-milimetrski @f/6,5 Ritchey-Chrétien + ASI6200MM Pro + filtri LRGBHaO3)

 1. preveri, če so v programu Viking vklopljene vse naprave, ki vsebujejo oznako GoT1
 2. v programu MaximDL izberi kamero ASI6200 in ustrezno filtrsko kolo (7 filtrov) – glej video
 3. v programu PHD nastavi ustrezne parametre, izberi kamero ASI174 in vnesi 2600glej video
 4. v programu Voyager naloži ustrezen profil GoT1_GoChileglej video
 5. poženemo snemanje
 6. ko se snemanje zaključi vedno preveri, če je teleskop parkiran (PARKED)

GoT2

Zagon snemanja s teleskop GoT2 (72-mm f/5,6 refraktor + ASI2600MC Pro + filtri L in Duo-Band / Ha 656.3nm in O3 495.9nm in 500.7nm)

 1. preveri, če so v programu Viking vklopljene vse naprave, ki vsebujejo oznako GoT2
 2. v programu MaximDL izberi kamero ASI2600 in ustrezno filtrsko kolo (5 filtrov) – glej video
 3. v programu PHD nastavi ustrezne parametre, izberi kamero ASI224 in vnesi 120glej video
 4. v programu Voyager naloži ustrezen profil GoT2_GoChileglej video
 5. teleskop ima motoriziran pokrov / flat zaslon, vklopi program DSD FP1 Control panel, izberi COM6 + CONNECT in nato klik na OPEN – glej drug video, po zaključku opazovanja pokrov lahko zapreš s klikom na CLOSE.
 6. poženemo snemanje
 7. ko se snemanje zaključi vedno preveri, če je teleskop parkiran (PARKED)

6. Kalibracijske slike

Kalibracisjke slike DARK, BIAS in FLAT so praviloma predhodno posnete. V mapi C:\ASTRO_work\cal so kalibracijske slike za oba teleskopa, za različne ekspozicije in določeno temperaturo. Npr. v mapi DarkBias-10_UG_15-20-25-30-50-60-120sec so kalibracijske slike DARK in BIAS, za kamero ohlajeno na temperaturo -10°C, nastavitev kamere na Unity Gain in sledeče ekspozicije podane v sekundah. Imena datotek v mapi pomenijo, primer je naveden spodaj:

 • DB-0001_B.fit = B = BIAS
 • DB-0001_D60.fit = D60 = DARK z ekspozicije 60 sekund

7. Obdelava slik

Slike obdelujemo (stack, analiza, itd. ) na računalniku Vega, kjer je nameščena vsa ustrezna programska oprema. Obdelava podatkov lahko poteka samo v dnevnem času, ko teleskop ne obratuje, izjemoma ponoči, če teleskop ne obratuje. Končno sliko, npr. stack kasneje prenesemo na svoj računalnik, kjer jo finalno obdelamo. Če so potrebe in želje drugačne se dogovorite s skrbnikom.

8. Vsenebna kamera / arhiv

Vsenebna